Review 2019-2020

West Gorton Community Park
© www.markwaugh.net
Dubbed the "Sponge Park" for the way it contributes to tackling the effects of climate change, the new community park in Manchester will benefit the local people, wildlife and environment.

Designed by BDP (Landscape Architects), Arup (Civil Engineers) and in consultation with residents, the new community park is made up of three interconnected spaces - a woodland, a meadow and a garden area. Features include a "rain garden" which provides an intelligent water and planting system, informal play area and a garden event space for the community.

G&T provided Cost Management services to Manchester City Council on this project alongside BDP (landscape architects) and Arup (civil engineers).

The park has three separate, interconnected spaces which provide innovative nature-based solutions to water management. The space known as the 'woodland area' provides a rain garden and a play area with timber play features. The 'meadow area' has orchard trees, exploration play and picnic tables as well as a swale that is connected via underground drainage to the rain garden. An event space has been created in the 'garden area' which also provides space for the community grow boxes as well as a further interconnected swale.

The "Sponge Park" will serve as a wonderful model for how green spaces can help us to tackle the effects of climate change.


Councillor Angeliki Stogia
Executive Member for the Environment, Planning and Transport

We were delighted to work on this new park for West Gorton and Manchester City Council. The transformation has been inspiring and we look forward to seeing the local community enjoy its new space.


Sarah Kelly
Partner, G&T

arrow icon close icon desktop icon heart-outline icon heart icon logo-badge icon logo-homepage icon mobile icon quotes icon triangle icon